Természetes városi életstílus 7+1 lépésben

Nagyon sokan élünk városban, és szeretjük is ezt. A hátrányaival és sok-sok előnyével együtt. Igen, városban zajosabb, gyorsabb, tárgyiasabb az élet. De számtalan módja van ezek ellensúlyozásának.

Az alábbiakban mutatunk 7+1 városban, zöldben egyszerű lépést, melyekkel kialakíthatjuk saját városi természetes, egészséget támogató életstílusunk.

  • Alakítsunk ki természetközeli élményt élettereinkben. Használjunk természetes alapú lakberendezési megoldásokat. Legyünk városi kertészek, neveljünk szoba, ill. konyhakerti illetve fűszernövényeket. Belső tereinket könnyedén zöldíthetjük növényekkel, fa alapú lakberendezési tárgyakkal, harmonikus természetes színekkel. A látvány, az illatok és még a növények gondozására fordított energia is jótékonyan hat testünkre, lelkünkre.
  • Háztartásunk vezessük fenntarthatóan. Igazán egyszerű dolgokról van itt szó. Termeljünk minél kevesebb szemetet, a hulladékot szelektíven gyűjtsük. Tisztítószereinknél törekedjünk környezetvédő megoldásokra. Ne halmozzunk felesleges konyha-és más háztartási eszközt.
    Vásárlásainkhoz ne fogadjunk el műanyag zacskót, és mindig legyen nálunk táska.
  • Vásároljunk piacokon, idény szerint és főzzünk.  A legegyszerűbb egészségmegőrző lehetőség az étkezés területén, ha lehetőség szerint megbízható termelői forrásból és idény szerinti alapanyagokból ételünk saját magunk készítjük. Ez a városban is könnyedén megoldható, számos piac van ma már, és a könnyű ételek készítéséhez pedig nem szükséges sok idő.
  • Öltözködésünk, divat kiegészítőink is fenntarthatóan válasszuk meg. Egy kis odafigyeléssel és időnkénti szelektálással sokat tehetünk magunkért, és környezetünkért ezen a területen is. Igyekezzünk jó minőségű ruhát vásárolni átgondoltan. Az olcsó is drága, ha nem használjuk! Basic alapruhatár mellett néhány egyedi darab, jellemzően nem tömegtermelésből, vagy másodkézből. Számtalan gardrób vásár van a városban, ahol mindkettő szempontunk kiválóan érvényesülhet.
  • Használjunk natúr kozmetikumokat. Számtalan helyen olvashatunk, hallhatunk a kozmetikumok allergén hatásáról, a bennük lévő kétes összetevőkről. Talán itt is érvényesül a „kevesebb, sokszor több” mondás, persze érdemes bőrünk védelmében érdemes szakemberrel konzultálnunk a tiszta növényes összetevők esetében is, mert bennük is valóban működik a hatóanyag!
  • Mozogjunk rendszeresen, lehetőleg a szabadban. A hangsúly a mozgáson, a rendszerességen és a jó levegőn is ott van. Minden városrészen biztosan van olyan rész, ahol közel a természet. Séta, futás, kerékpározás, torna szabadtéri fitness parkban… számtalan lehetőség adott, ha körülnézünk környékünkön.
  • Kiránduljunk minél többet, járjuk az erdőket, mezőket. A rendszeres városi mozgás mellett sokat kaphatunk a városon kívülről. Számos kirándulási lehetőség van akár fél órás utazási idővel. Egész hétre ad energiát, könnyebbülést a stressztől heti akár egy alkalom a valódi természetben töltött idő az év minden hónapjában.
  • Legyen kutyánk vagy macskánk. A +1 lépés:) Persze, csak ha megoldható a felelős gondoskodás! Egy     háziállat nagyon sok örömet, pozitív érzéseket ad az embernek. Az állatok közelségének pozitív hatásait számos tanulmány taglalja. A gondoskodás és felelősség azonban szintén rendszerességet (a mindennapi mozgáson túl is) és nagy odafigyelést igényel. Aki ezt körülményei végett nem tudja vállalni, akkor mindenképpen mérlegelni kell!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük